Брой на вестника

 

Водещите новини брой 179 от 27.09.2011 г.
 
  » Всички сме в катуна
  » апропо
  »  Янка Такева: Община Перник постъпи много перспективно
  » "Валяците" прегазиха и отбора на РК „София”
 


Янка Такева: Община Перник постъпи много перспективно
Виктория СТАНКОВА
   
Председателката на СБУ представи авторската си стратегия

Председателят на Съюза на българските учители Янка Такева представи авторската си стратегия за развитите на образованието в община Перник. Дискусията се състоя в Двореца на културата. В нея взеха участие представители на общината, Регионалния инспекторат по образованието, родителски асоциации и директори на учебни заведения. След обсъждане с всички заинтересовани страни концепцията ще бъде предложена и на вниманието на Общинския съвет.
Основната цел залегнала в нея е да се повиши качеството на образователния процес, да се създадат предпоставки за развитие на местните и областни инспекторати.
„Основните принципи на успешната концепция са добър екип, последователност и предсказуемост", сподели народният представител Ирена Соколова.
Кметът Росица Янакиева пък увери, че общината винаги е полагала усилия за повишаване качеството на образованието.
Янка Такева заяви, че е била провокирана от това, че община Перник е постъпила много перспективно. „Община Перник не търси модела за съкращаване на училища и не потърси модела за създаване на социално напрежение сред педагогическата колегия. Много общини направиха точно това, което направи община Перник. Това беше предизвикателството пред мен, като председател на СБУ", допълни Такева.
Такева каза, че когато се прави добра политика за развитие на населените места в община, първо трябва да се запазят учебните заведения.
На срещата стана ясно, че се очаква увеличаване на средищните и защитени училища в страната и на средства за целодневно организация на обучение от 1 до 7 клас.
„България е единствената страна в Европа, която предвижда 10 държавни политики в областта на образованието. Сред тях са безплатните учебници, транспорт, закуски и детски надбавки", обясни Такева.

 
© 2002-2008 | Created by Software Solutions Ltd.