Брой на вестника

 













Водещите новини брой 164 от 31.08.2011 г.
 
  » Ром до рома, юнак до юнака
  » апропо
  » Българска е фирмата, която иска да вади злато в Брезник
  » Ожънаха пшеницата
  »  Днес е поправителната матура по БЕЛ
  » Жълто-черните“ вече започнаха със заканите към „Левски“
 


Днес е поправителната матура по БЕЛ
Виктория СТАНКОВА
   

Общо 4359 зрелостници са заявили желание да се явят на поправителната матура по български език и литература. Изпитът, който е задължителен за всички гимназисти, ще бъде днес.
Матурата по български език и литература, която е задължителна за всички, е под формата на тест от 41 задачи. 40 от тях са с избираем отговор или свободен. Последната задача е свързана със създаване на коментарен текст по пасаж от изучавано произведение.
Ден по-късно - на 1 септември, е втората задължителна матура по предмет, който ученикът сам избира. Желание да се явят на поправката са заявили 8894 ученици.
Продължителността на изпитите е 4 астрономически часа. От 2 до 9 септември ще се проведат матурите, които са изцяло по желание на учениците и не са задължителни. Оценките от есенната сесия ще станат ясни до 15 септември.
На поправителните матури се явяват само тези ученици, които са били скъсани на майската сесия. Тази година те бяха около 7000, от тях двойкаджиите по български език и литература бяха 2391, но на матурата по този предмет ще се явят и деца, скъсани в предни години.



 




© 2002-2008 | Created by Software Solutions Ltd.